Kali

Denne side er dedikeret til og om min far Kali Gombidanga.

“The same stream of life that runs through my veins night and day runs through the world and dances in rhythmic measures. It is the same life that shoots in joy through the dust of the earth in numberless blades of grass and breaks into tumultuous waves of leaves and flowers. It is the same life that is rocked in the ocean-cradle of birth and of death, in ebb and in flow. I feel my limbs are made glorious by the touch of this world of life. And my pride is from the life-throb of ages dancing in my blood this moment”.

Rabindranath Tagore from Gitanjali

Historien som jeg kender til den, er at min mor ved navn Malika Gombidanga (Dubruka) døde kort efter jeg blev født (15 år gammel). Og at min far ikke kunne sikre min overlevelse. I de første uger af mit liv blev jeg opfostret af risvand ( vandet som risen var kogt i) og passet af de lidt ældre piger fra landsbyen.

Ursula Eichstädt, som var barfodslæge i landsbyerne – fik af min far lov til at tage mig med – i forvisning om at give mig en mulighed for et bedre liv og for at overleve.

Min fars identitet kender jeg fra diverse adoptionspapir som er udarbejdet efter at mine plejeforældre accepterede at ville have mig. Se det er her mange ubekendte faktorer gør sig gældende for det liv der venter mig. Hvad nu hvis jeg ikke var bleve taget med af Ursula ? – eller hvis Kai og Ida havde valgt fra?  Var jeg  måske endt på et Indisk børnehjem?  Kunne jeg have overlevet i landsbyen?  Under alle omstændigheder var det min fars ønske, at jeg skulle have en eller anden form for chance. Og ikke at forglemme, han var jo en mand i sin bedste alder – havde fået sit første barn, en søn. Dertil kommer, at han har mistet sin kone – og har måtte tage afsked med hende.

Mange gange har jeg hørt, at jeg ligner min far – af udseende. Men mon ikke hans ånd lever videre i mig. Det vælger jeg i hvertilfalde at tro. Hans og min mors blod flyder i mine åre – blod som gennem slægter og slægters slægter har levet i bjergene.

Min Farmor hed Meleka Gombidanga – og min far Kali. Jeg har førsøgt at samle billeder af min far , og der tilhørende breve på denne side.

Det billed som har den største værdi for mig – er det farvebilled hvor han sidder på en stol. Som adopteret har  jeg altid haft et ønske om at se eller gense min far. Den meste tilbagevendende  drøm jeg havde som barn, var at han ringede på hoveddøren – hvor efter jeg åbnede op og genkendte ham i ført hvidt lændeklæde , som jeg havde set på det sort hvide billed. Det nærmeste jeg er kommet på dette gensyn er det billed som fulgte med et brev fra Indien om, at han desværre var død. Så billedet er taget kort inden han forlod denne verden. På brevet skrevet på maskine står omstændighederne omkring farve billedet. Billedet og brevet blev sendt til kai’s post adresse – og han sendte det videre til mig på min adresse i Ikast, hvor jeg dengang boede.

Jeg husker tydeligt mine følelser da jeg læste begge breve – både ramt af dyb sorg over nyheden om, at min far var død – en taknemlighed over at have fået brevet af Kai – og en umenneskelig indre gælde ved at se ligheden med min far. En mærkelig fornemmelse af vaakum og forløsning.

Jeg har siden hørt at han fandt en ny kone og at han med hende skulle have fået nogen børn – altså halvsøskende se siden “letters from home”.

For nyelig modtog et billed af Robert Ebnõther, antropolog – et billed jeg ikke har set før – af  hvad vi begge tror kun kan være min far. Husk på, at Robert boede i landsbyen i årene omkring min fødsel – Han har helt sikkert set eller mødt min mor ( måske har han endda et billed af hende).

I 2013 har jeg prøvet, at genskabe kontakt til Robert som er bosiddende i Schweitz – men uden held – sidst vi talte sammen fortalte han at han havde et loftværelse fyldt med billeder fra han tid i Indien. Desværre frygter jeg at Robert ikke er hos længere.

Photo by R. Ebnöther 1965

Photo by R. Ebnöther 1965

Manden i midten nederst (med klæde om halsen) er uden tvivl Kali. Billedet er taget 3 år før jeg blev født.

I følge de papir som jer er i besidelse af fremgår det at Kali var 32 da jeg blev født og min mor ca. 15 idet det fremgår at hun menes at være født omkring 1953.

Kali Gombidanga døde i  1987 han blev  således 51 år gammel.

Kali Gombidanga

Photo by R. Ebnöther 1974

Brevet der fulgte med billedet

Brevet der fulgte med billedet

1987

1987

Kai videregiver besked